logo

Jeg tilbyder

Samtale terapi

Der er meget naturligt at vi igennem livet kan opleve vanskeligheder i form af stress, angst, modløshed og tristhed. Vi har alle forskellige måder at håndtere disse udfordringer på. Samtaleterapi kan hjælpe dig med, at opnå en større indsigt og forståelse samt opbygge nye strategier til at håndtere dine udfordringer. I samspillet og relationen med andre mennesker kommer vores egne opleverelser gennem livet i spil. Jo tætter vores relation er des mere mærker vi de sider der udfordre os.

Jeg tilbyder følgende:

  • Individuel samtaleterapi
  • Behandling af stress, angst og depression
  • Personlig udvikling herunder Selvværds problematikker
  • Hjælp i forbindelse med overgreb
  • Sansemotoriskterapi

Derudover tilbyder jeg NADA behandling. Nada tilbydes ved mig som en supplerende behandling til samtaler/ eller supplerende til anden behandling.

Har du brug for ro og trgyhed i et stressede nervesystem tilbydes pædagoisk massage (sansemotoriskterapi). En massage form der giver mulighed for at skabe ro og balance i kroppen. Der bruges forskellige teknikker eksempelvis boldmassage, trykmassage og varmstensmassage mm. En massageform der egner sig godt i kompination med kognitivterapi.

I samtaleterapien vil vi arbejde med de symptomer og probmeler der fylder for dig her og nu. Jeg vil præsentere dig dig for redskaber og strategier der kan hjælpe dig med at håndtere dine udfordringer. Således de ikke længere er en blastning for dig i din daglidag. De redskaber og nye stratgier du oparbejder i samtaleterapien vil du kunne tage med dig resten af livet, og gøre brug af dem når du oplever vanskeligheder. Du vil i terapien erfare at samtalerne skaber forandringer for dig både personligt og rationelt

Hvis du ønsker at arbejde med dine udfordringer og få en bedre og mere dybde gående forståelse af dig selv og dine raktionsmønster, så kontakt mig gerne for en uforpligtende samtale. Du er velkommen til at kontakte mig via mail.

Jeg vil hurtig danne mig et overblik, så vi sammen kan målrette en indsats og tilrettelægge et forløb, der passer netop til dig og dine problemstillinger.

billede af jane udenfor

Jeg tilbyder samtale terapi indenfor følgende

Stress

Når vi oplever ydre og / eller indre krav der overstiger de ressourcer vi har til rådighed medfører det stress. Det oplever vi alle en gang imellem og når kravene aftager genfinder vi balance. Hvis vi igennem en lang periode møder for store krav, som kan komme forskellige steder fra: arbejde, personlige relationer, kriser, sygdom, belastninger med mere, så kan det medføre stress der får konsekvenser for dig. Når vi er stressede, signalerer vores krop det til os, og den kan vise det gennem fysiske, psykiske og adfærdsmæssige symptomer.

Fysiske symptomer

Psykiske symptomer

Angst

Angst medfører altid kropslige symptomer og kan over tid også medføre psykiske symptomer. Der findes forskellige typer angst men symptomerne er gennemgående dog med variation i intensitet og tid. Angst symptomerne er ikke farlige, men de er meget ubehagelige mens de er tilstede.

Fysiske symptomer

Psykiske symptomer

Angstsymptomerne er ikke farlige, men det er meget ubehageligt at opleve og mange frygter at de lider af en alvorlig sygdom. Er du i tvivl om de fysiske symptomer er knyttet til angst eller noget andet, så er det selvfølgelig vigtigt at tale med din læge om det.

Panikangst

Panikangst opstår spontant, pludseligt og uden at være knyttet til en bestemt situation. Panikangst kommer pludseligt og udvikler sig i løbet af få minutter. Et panikangstanfald er en meget voldsom oplevelse og de fleste vil gøre alt for at undgå at det opstår igen. Mange tror det er farligt og at deres krop ikke kan klare det og frygter derfor for deres liv.

Agorafobi

Nogle udvikler agorafobi i forbindelse med panikangst, og kendetegnes ved angst for at færdes uden trygge rammer af frygt for at få et panikangstanfald. Agorafobi er knyttet til bestemte situationser som enten er offentlige steder såsom bus, tog og metro. Menneskemængder, hvor der er mange mennesker på et sted som f.eks. kø, trængsel mm. Når du er alene eller hvis du skal bevæge dig ud af dit hjem.

Social fobi

Ved social fobi opleves frygt og utilpashed i forbindelse med at være midtpunkt eller tiltrække opmærksomhed i sociale sammenhænge eller frygt for at opføre sig pinlig, upassende eller forkert. Udover de klassiske angstsymptomer som er beskrevet øverst medfølger enten rødmen, frygt for at kaste op eller afførings- og vandladningstrang eller frygt herfor.

Generaliseret angst

Ved generaliseret angst er der omfattende bekymring, angst, nervøsitet og anspændthed de fleste dage gennem mange måneder. Angstsymptomerne er ikke relateret til bestemte situation, og er varierende i intensitet over tid og angsten forværres ved belastninger eller stressende hændelser. Den omfattende ængstelse, nervøsitet, katastrofetænkning og bekymring omhandler ofte fremtiden, frygt for sygdom eller ulykker, verdenssituationen. Alle oplever at være bekymret, nervøs med mere, men ved generaliseret angst er bekymringerne mere omfattende og kontinuerlige og medfører gener i form af koncentrationsbesvær, muskelsmerter, hovedpine og anspændthed.

Præstationsangst

Præstationsangst er frygt for at begå fejl i alle former for præstation hvor man føler sig bedømt. Der opstår typisk mange tanker og bekymringer om hvad andre tænker om en, samt hvilke negative konsekvenser og betydning det vil få hvis man laver en fejl.

Eksamensangst

Eksamensangst ligger meget i forlængelse af præstationsangst. Årsagen til eksamensangst vil typisk være forårsaget af egne dårlige erfaringer med eksaminer eller præstationer, stort ydre forventningspres, høje krav til sig selv og perfektionisme.

OCD (Obsessive Compulsive Disorder)

Tilbagevendende tvangstanker og / eller tvangstanker kendetegner OCD. Tvangstankerne er kendetegnet ved tankebilleder der dukker op i bevidstheden igen og igen og findes overdrevne og meningsløse. Tvangstanker er pinagtige og svære at modarbejde og handler ofte om frygt for at skade sig selv eller andre, frygt for smitte og bakterier, behov for orden og overdreven tvivl. Tvangshandlinger er ofte foranlediget af tvangstankerne, og tvangshandlingerne udføres efter bestemte mønstre for hindre eller undgå en frygtet begivenhed.

Behandling af angst

Angst behandling er afhængig af hvilke type angst du lider af. Kognitiv terapi er en effektiv behandling som selvstændigt kan udgøre behandlingen af angst eller i kombination med for eksempel medicinsk behandling. Medicinsk behandling har effekt på angst symptomer, men hjælper ikke på de underliggende årsager der medfører udvikling af angst. I samtaleterapien arbejder du også med de bagvedliggende strukturer som har medført angst og derfor har den terapeutiske behandling også på sigt en forebyggende effekt.

Link

- Angst forening

Depression

Depression forekommer i varierende grad og medfører forsænket stemningsleje over en længere periode. De mest almindelige symptomerne på depression er nedtrykthed, nedsat energi og koncentrationsevne, manglende interesse og glæde, håbløshed, skyldfølelse, søvnproblemer, tungsind, træthed, rastløshed, svært ved at træffe beslutninger. De fleste kender til nogle af ovenstående symptomer som forbigående, det vil sige at man kun oplever et enkelt eller få symptomer ad gangen og at de er ikke vedvarende. Ved en depression skal flere af ovenstående symptomer være tilstede det meste af tiden i en længere periode. Depression er en vanskelig diagnose at stille og ordet depression bliver i dag brugt i mange sammenhænge. Det er vigtigt at det er en fagperson der stiller diagnosen.

Personer der er deprimerede, kan ikke ”bare tage sig sammen”. Både kroppen og sindet er påvirket i en depression. Derfor kan det være svært at overkomme dagligdagsting eller det samme som tidligere, fordi det fysiske energiniveau er mindre. Tænkningen hos en deprimeret er forvrænget og derfor kan det være svært at finde glæde og tingene anskues mere negativt.

Symptomer

Behandling af depression

Der findes forskellige behandlingsformer rettet mod depression. Kognitiv terapi er en effektiv behandling som selvstændigt kan udgøre behandlingen af depression eller i kombination med for eksempel medicinsk behandling. Medicinsk behandling har effekt på de depressive symptomer, men hjælper ikke på de underliggende årsager der medfører en depressiv tilstand. Hvorimod samtaleterapi også arbejder med de bagvedliggende strukturer som derfor på sigt også har en forebyggende effekt.

Kognitiv terapi

Kognitiv terapi er en evidensbaseret psykoterapeutisk behandlingsform der er effektiv til behandling af stress, angst og depression. I USA i 1960´erne udviklede Aron T. Beck kognitiv terapi i forbindelse med hans behandling af depressive patienter. Kognitiv terapi er siden hen løbende blevet evalueret og videreudviklet og mange forsknings studier har vist, at kognitiv terapi er en effektiv behandling ved stress, angst og depression.

I kognitiv terapi tages udgangspunkt i aktuelle problemsituationer, som undersøges for at øge bevidstheden og dernæst arbejde med det der skaber problemet. I alle situationer påvirker tanker, følelser, krop og adfærd hinanden. Disse påvirkninger, i samspil med vores tillærte strategier, har indflydelse på den måde vi håndterer en situation på. Når vi er bevidste om hvordan vi fungerer kan vi arbejde med de områder der skaber udfordringer. Grundantagelsen i kognitiv terapi er at vores tænkning kan være forvrænget og uhensigtsmæssig og derved påvirker os følelsesmæssigt, vores adfærd enten fastholde eller bryde den følelsesmæssige påvirkninger. Derfor søger kognitv terapi at arbejde med tanker og adfærd, for derigennem at opbygge nye strategier og oparbejde redskaber der er brugbare når vores tænkning og adfærd bliver uhensigtsmæssig.

Værdier er en væsentlig del af kognitiv terapi. Lever du i overensstemmelse med dine værdier oplever større grad af psykisk velbefindende. Vi kan ikke altid leve fuldt ud i overensstemmelse med vores værdier og i perioder kan vi komme for langt væk fra dem. Ved at arbejde med værdier, arbejder du mod at gøre din tilværelse mere meningsfuld.

Du bliver løbende præsenteret for redskaber som du kan arbejde med mellem sessionerne. Arbejdet mellem sessionerne medvirker til større udbytte af terapien og er effektiv i forhold til at forbygge tilbagefald på længere sigt.

Følelsesmæssige problemer opstår, når vi ikke er i stand til at have en fleksibel og nuanceret tænkning.

Tanker er hypoteser og er ikke nødvendigvis sande.

Der er 4 elementer som påvirker hinanden i alle situationer: tanker, følelser, krop og adfærd.

Link

- Aron T. Beck: Kognitiv terapi
dansk psykoterapeutforening logo